EMİSYON-İMİSYON ANALİZ/ÖLÇÜMLERİ

Hava kirliliğinin öne geçilebilmesi amacıyla yayınlanan “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında sanayi ve enerji üretim tesislerinin faaliyeti sonucu atmosfere yayılan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halindeki emisyonları kontrol altına almak; insanı ve çevresini hava alıcı ortamındaki kirlenmelerden doğacak tehlikelerden korumaya; hava kirlenmeleri sebebiyle çevrede ortaya çıkan umuma ve komşuluk münasebetlerine önemli zararlar veren olumsuz etkileri gidermeye ve bu etkilerin ortaya çıkmasını engellemeye ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir. Hava kirliliği ölçümleri kapsamında emisyon (baca gazı) ve imisyon (hava kirliliği) ölçümleri önem kazanmıştır. Türkiye’nin birçok yerinde hizmet veren laboratuvarlarımızda TÜRKAK akreditasyonu ile ilgili yasal düzenlemelere ve standartlara uygun bir şekilde “Emisyon ve İmisyon Ölçüm/Analizleri” gerçekleştirilmektedir.

Ölçüm / Analiz Talebi Ve Uygulama
Laboratuvarımızdan ölçüm / analiz talebi ve uygulama aşamaları aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Melbes Ölçümleri̇ / Anali̇zleri̇

MELBES Tarafından Atanan Emisyon-İmisyon Ölçüm/Analiz Aşamaları: Bakanlık EÇBS “Merkezi Laboratuvar Belirleme Sistemi (MELBES)” ile laboratuvarımızın görevlendirilmesi sistem üzerinden yapılmaktadır. Görevlendirildiğimize dair gelen bilgi mailine istinaden MELBES üzerinden iş kabulü yapılır. MELBES üzerinden ölçüm/analiz talep edilen parametre sayılarının doğrulanması ve teyitleşmek amacıyla firmaya “F:104/KY/01 FİYAT TEKLİFİ VE MÜŞTERİ ANALİZ SÖZLEŞMESİ” gönderilir. Gerekli durumlarda kayıt güncellemeye açılarak düzeltilmesi gereken noktalar çözümlenir. Fiyat Teklifi ve Müşteri Analiz Sözleşmesinin karşılıklı onaylanması sonrası ilgili tesis yetkilisi ile iletişime geçilerek firmada yetkili ölçüm sorumluları tarafından keşif yapılması için tarih, gün, saat konusunda mutabakata varılır. Keşif sonrası ölçüme uygunluk veya ölçüme hazırlanacak konular varsa firma ile paylaşılır. Firma ölçüme uygun olduğunda, firma yetkilisi ve danışmanları ile mutabakata varılarak ölçüm/numune alma planlaması ve Bakanlık EÇBS “Emisyon Panel”inde firmaya ait ölçüm bildirimi yapılır. Planlamalar ve bildirimler doğrultusunda Ölçüm/Numune Alma çalışmaları tamamlanır. Tüm saha kayıtları, ölçüm filtreleri, numuneler (sahada etiketlenmektedir.) Numune Kabul, Raporlama ve Arşivleme Personeline laboratuvar otomasyon sistemine kaydetmesi ve tesise rapor kodlaması (protokol numarası) verilmesi için teslim edilir. Laboratuvar otomasyon sistemine kayıt sonrası belirlenen rapor kodlaması (protokol numarası) numunelerin ve kayıtların bulunduğu dosya üzerine etiketlenir. Etiketleme sonrası Emisyon-İmisyon Bölüm Laboratuvar Sorumlusu kendisine teslim edilen tüm saha kayıtlarını etiketlenmiş dosya halinde Raporlama Personeline iletir; filtreleri ve numuneleri ise Analiz Personeline/Personellerine dağıtım yapar ve analiz aşaması başlamış olur.

Kamu kurum ve kuruluşlarının düzenlemiş olduğu ihaleler veya doğrudan temin ihaleler gibi resmi kurum veya kuruluş hizmetlerini kapsamaktadır.

Bu kapsamda Emisyon veya İmisyon hizmeti işi alınmış kurum veya kuruluşlarla ihale süreçlerini kapsayan karar ve gerekli sözleşme imzalanması sonrası firmadan ilgilenecek kişi bilgileri alınır ve sahada ölçüm/numune alma planlaması yapılır. Mutabık kalınan ölçüm/numune alma planı çerçevesinde yapılan ölçüm/numune almaya ait saha kayıtları, ölçüm filtreleri ve numuneler laboratuvara ulaştırılır, laboratuvar otomasyon sistemine kayıt için Numune Kabul, Raporlama ve Arşivleme Personeline teslim edilir. Laboratuvar otomasyon sistemine kayıt sonrası belirlenen rapor kodlaması (protokol numarası) numunelerin ve kayıtların bulunduğu dosya üzerine etiketlenir. Etiketleme sonrası Emisyon-İmisyon Bölüm Laboratuvar Sorumlusu kendisine teslim edilen tüm saha kayıtlarını etiketlenmiş dosya halinde Raporlama Personeline iletir; filtreleri ve numuneleri ise Analiz Personeline/Personellerine dağıtım yapar ve analiz aşaması başlamış olur.

İl Müdürlükleri ile denetim amaçlı sahada yapılan ölçüm/analiz işlemlerinde, firmaya ölçüm sonrası Bakanlık asgari fiyat tarifesi üzerinden teklif gönderilir. İl Müdürlüğü ile yapılan denetim amaçlı ölçüm/analiz sonuçları doğrultusunda hazırlanan Emisyon-İmisyon Laboratuvarı Analiz/Ölçüm Raporu ve Özet Ölçüm Raporu öncelikle İl Müdürlüğüne gönderilir. İl Müdürlüğü ile rapor paylaşımı sonrası firmaya da Emisyon-İmisyon Laboratuvarı Analiz/Ölçüm Raporu ve Özet Ölçüm Raporu iletilir.

Denetim ölçümlerinde de ölçüm ve analiz aşamaları yukarıdaki basamaklar şeklinde yapılmaktadır.

Özel olarak firma, kişi ve kurumların TÜRKAK kapsamında veya kapsam ölçüm/analiz istenen emisyon ölçümlerini kapsamaktadır.

Danışman firmalarca, firma yetkilisi, kişilerin kendisi veya kurumlar tarafından istenen analiz talebine teklif gönderilir. Müşteri tarafından onaylanan teklif üzerine istenen zaman dilimine uygun ölçüm/numune alma planlaması yapılır. Ölçüm/numune alma planı çerçevesinde yapılan ölçüm/numune almaya ait saha kayıtları, ölçüm filtreleri ve numuneler laboratuvara ulaştırılır, laboratuvar otomasyon sistemine kayıt için Numune Kabul, Raporlama ve Arşivleme Personeline teslim edilir. Laboratuvar otomasyon sistemine kayıt sonrası belirlenen rapor kodlaması (protokol numarası) numunelerin ve kayıtların bulunduğu dosya üzerine etiketlenir. Etiketleme sonrası Emisyon-İmisyon Bölüm Laboratuvar Sorumlusu kendisine teslim edilen tüm saha kayıtlarını etiketlenmiş dosya halinde Raporlama Personeline iletir; filtreleri ve numuneleri ise Analiz Personeline/Personellerine dağıtım yapar ve analiz aşaması başlamış olur.

Emisyon-İmisyon ölçüm/analiz faturalandırmaları ölçüm/numune alma bitişinde firma muhasebesi ile görüşülerek yapılır.

Ölçüm başlangıcında karşılıklı onaylanan “F:104/KY/01 FİYAT TEKLİFİ VE MÜŞTERİ ANALİZ SÖZLEŞMESİ” kapsamındaki tutar kadar faturalandırma yapılarak ilgili kişi veya muhasebe sorumlusuna maille gönderilir. Laboratuvarımız e-arşiv veya e-fatura düzenlemektedir, e-arşiv fatura düzenlen firmalara fatura maille ayrıca gönderilir. Resmi ölçüm/analizlerin faturası ödenmeden ölçüm raporları firmaya gönderilmez.

Emisyon-İmisyon Raporlama aşamaları oldukça detaylıdır. Ölçüm/Numune Alma çalışmalarının başladığı tarihte Raporlama Personeli tarafından Bakanlık yönetmelik ve tebliğlerine göre firmadan veya danışmanlarından firmaya ait bilgi ve belgeler mail yoluyla talep edilir. Ölçüm/Numune Alma çalışmaları tamamlandığında Numune Kabul, Raporlama ve Arşivleme Personelinin firmayı laboratuvar otomasyon sistemine kaydetmesi ile tesise rapor kodu (protokol numarası) verilir ve ilgili kayıtların dosyası etiketlenir. Emisyon-İmisyon Bölüm Laboratuvar Sorumlusu kendisine teslim edilen rapor kodu ile etiketli dosyadaki tüm saha kayıtlarını Raporlama Personeline iletir. Analiz sonuçlarına ait kayıtlar Emisyon-İmisyon Bölüm Laboratuvar Sorumlusu tarafından kontrolü sağlandıktan Raporlama Personeli ile paylaşılır. Tüm raporlama süreci tamamlanan ve hazırlanan rapor firmanın ödemeyi tamamlamasını takiben laboratuvar otomasyon sistemi üzerinden rapor tarihi alınarak pdf olarak yayınlanır, yetkili kişilerce kontrol sağlandıktan sonra elektronik imzalanır. Elektronik imzalanmış ölçüm raporları mail olarak iletilir. Laboratuvarımızda elektronik imzalı raporun maille yollanması nedeniyle ayrıca kargo ile rapor gönderilmemektedir.

İl Müdürlükleri tarafından denetim amaçlı alınan numune raporlarının mutlaka kargo ile gönderimi yapılmaktadır.

Olağandışı durumlar dışında teklif ve sözleşmede taahhüt edilen ölçüm/analiz sonuçları raporlanır ve elektronik imza sonrası maille firmaya iletilmesine özen gösterilir.

 

EKOSFER LABORATUVAR VE ARAŞTIRMA HİZMETLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

Sanayi tesislerinden kaynaklanan gazların atmosfere salınımı olan emisyonlar ile bu gazların çevredeki canlılar üzerindeki etkisini ifade eden imisyonlar, çevre sağlığı açısından büyük önem taşır. Ekosfer Laboratuvarı olarak, TÜRKAK akreditasyonu ile gerçekleştirdiğimiz emisyon-imisyon ölçümleri sayesinde işletmelerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerine destek oluyor, hava kalitesinin korunmasına katkı sağlıyoruz. ✔ Baca gazı emisyon ölçümleri ✔ Ortam hava kalitesi ölçümleri ✔ Toz, partikül madde ve gaz analizleri ✔ Çevre Mevzuatına uygun raporlama
Çevreye duyarlı, sürdürülebilir bir üretim için güvenilir ölçümlerle yanınızdayız.

Güvenilir ve Doğru Sonuçlar

Modern cihazlar ve uzman kadromuz ile yüksek doğrulukta analizler sunarız.

Hızlı Raporlama

Analiz sonuçlarını zamanında ve dijital platformlar üzerinden müşterilerimize iletiriz.

Müşteri Odaklı Hizmet

Her müşterimizin ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirir ve destek sağlarız.

Akreditasyon ve Yetkinlikler

Laboratuvarımız, TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir. Ayrıca, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevre Ölçüm ve Analiz Yeterlik Belgesi ile yetkilendirilmiştir. ​

  • 1

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için